In fact, its very specific habitat requirements have limited its range to sandy scrublands in central Florida, which look like this:
Plants which are characteristic of this habitat include a variety of small, evergreen oaks, taller slash pines and sand pines, and an understory which includes saw palmetto and sand palmetto. This habitat has been vastly reduced, probably since the mid-1800s, for development of towns, citrus groves and pastures, and more recently for military installations, phosphate mining, tourist attractions, shopping malls, the space center...and on and on.
The habitat is dependent on periodic fires, and fire suppression has further reduced scrub jay habitat. All of these factors have severely reduced the bird's population, but they can be reliably seen at Merritt Island National Wildlife Refuge, just north of the Kennedy Space Center.
Florida Scrub Jays are about the same size and shape as the Blue Jays here in Ohio, but they lack the crest and bold black and white markings. They look similar to the Western Scrub Jays that we had in our backyard in San Diego, but the Florida birds have distinctly different DNA and are therefore considered to be a separate species. They eat almost anything they can find, with insects being their main food; acorns are also an important part of their diet. Here is a picture of one out looking for food:
Success! This bird may eat this item, but they also bury acorns and other seeds which in turn helps to regenerate their habitat:
A couple of interesting behavioral characteristics are quite different from those of the look-alike western population, and, in fact, from most birds. Florida Scrub Jays use what is called "cooperative breeding" in which juvenile birds help to raise their parents' later offspring. They live in family groups of between two (a mated pair) to larger groups of up to 8 adults and one to 4 juvenile helpers. Breeding success is significantly higher when helpers are present than when they are not.
Another interesting characteristic of these birds is that they often station a "sentinel bird" on a high perch to watch for predators while the rest of the family looks for food, often in open areas on the ground:
If a hawk or other predator is spotted, the sentinel gives an alarm call and all find cover.
Florida Scrub Jays have been extensively studied (note the bands on these birds' legs) and since their population has been severely reduced they are considered "threatened" by the federal government. Because they live in family groups, if birders are lucky enough to find one bird they might see at least a couple more.
Here is one more picture of this unusual bird:
